Været på Kreta måned for måned.

Værstatistikk

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Dag °

16

16

17

20

23

27

29

29

27

24

21

18

Natt °

9

9

10

12

15

19

22

22

19

17

14

11

Soltimer/dag

3

4

6

8

10

11

12

11

9

6

5

4

Vann °

15

15

16

20

20

22

25

27

24

20

19

16Januar:
Kaldt, regn og vind. En uke i januar er været godt. Denne perioden kalles Halycon dagene.
Februar: Litt varmere og mer solfylt enn januar. Mandeltrærne blomstrer.

Mars: Vanligvis noe kaldt og litt vind, men mye sol også. De modigste hopper i havet.
April: Vår temperatur på Kreta med god temperatur og litt regn. En nydelig tid. Øyen er full av ville blomster!

Mai:
Varmt og sol. Lite sannsynlig med regn etter 10.mai. Vindstille og grønt. Den beste tiden for utendørsaktiviteter. Kjølige kvelder.

Juni: Mer sol og mer varme. Tid for stranden!
Juli og august: vind og veldig varmt. Lange dager på stranden i skyggen. Drikk mye vann og ha på solhatt og faktor!

September: Sol, mindre vind og litt kjøligere. Fin til utendørsaktiviteter.

Oktober: Sol, litt vind og regn. Den tradisjonelle drikken Raki produseres.

November: Været blir uforutsigbart. Sol, noe vind og regn.
Desember: Varierer fra år til år med en blanding av varme og kalde dager, regn og sol. Varmt nok noen dager til en dukkert i havet. Som en vakker vårdag hjemme.

Badestrender :

Med en over 100km lang kystlinje vil du helt sikkert finne en strand som passer deg! Generelt er temperaturen i havet på nord-kysten litt høyere enn i sør, men til gjengjeld er vannet klarere og renere i sør. Grunnen til dette er undervannsstrømmer fra de høye fjellene i sør renner ut i havet.

Det finnes ikke nudiststrender i Hellas, men det er tolerert noen steder. Naturperler Steder verdt et besøk for naturelskere i alle aldre! Samaria Ravinen: en av de største attraksjonene I Hellas med over 250 000 besøkende hvert år. 18 km lang. Ved “Jernporten” er ravinen kun 3,5 meter bred. Rik flora og fauna. Lefka Ori – de hvite fjellene: den største fjellkjeden i Hellas med over 30 topper over 2000 meter og kuttet over av 50 raviner! Et sted for uttallige utflukter.

Her er et utvalg av de beste strendene nær Chania:

- Georgioupolis: 9km lang sandstrand med finkornet sand. Mange hoteller, men fremdeles rolig på øst-siden. Kan være     sterke strømmer!
- Almerida: liten sandstrand. Grundt, så fint for barn. Blir sjeldent for fullt av andre badende mennesker.
- Kalives: fin, liten sandstrand. Kan være full. Litt grovere sand - fint ved sterk vind.
- Stavros: nydelig strand i en bukt. Kan være travelt i helgene.
- Krissi Akti: fin sandstrand. Mye folk. Varmt vann og barnevennlig.
- Falassarna: lang sandstrand. Ikke besøk hvis det blåser sterk vind fra vest! Stranden ble i1999 kåret til den andre reneste stranden i Hellas!
- Elafonisos: før stranden ble oppdaget var den det hemmelige paradiset på vest-Kreta med en liten øy å vandre på, rød korallsand og folketom. Stranden er fremdeles verdt et besøk og er svært populær.
- Paleochora: to strender. Nudisme er ok på deler av sandstranden og på steinstranden.
-
Sougia:1200 meter lang strand med steiner. Ingen solstoler. Nudisme ok på østsiden av stranden.

Limnoupolis vannpark

Ca 8 km fra Chania ligger en enorm park full av ulike vann-aktiviteter. Parken har brukt samme leverandør som Disney parkene og har mye til felles med disse. Limnoupolis er åpen fra april til oktober, hele dagen. Her finnes et stort utvalg av aktiviteter: alt fra “crazy river”, “black hole” og “triple twist” for de tøffeste, til “lazy river” og et 1500m2 basseng og jacuzi for de mer bedagelige. Parken tilbyr også aktiviteter for de aller minste med mini-soccer, sykler og egen lekeplass for barn mellom 2-10 ar. Handlesenter og restauranter er også åpne for dem som måtte ønske det. Parken har gratis inngang for alle under 5 og over 65 år, i tillegg til funksjonshemmede.

Fjellvandring
Takket være kombinasjonen av åpent hav og høye fjell er Kreta enhver fjellvandrers paradis. Øyens geografiske variasjon og ville skjønnhet, innbyggernes vennlighet og klimaet har gjort Kreta til en av favoritt destinasjonene til fjellvandrere. Stier går på kryss og tvers av hele øyen. Mange er igjengrodd på grunn av veiutbygning, andre er kun brukt av gjetere. Det er mulig a å gå en hel dag uten a treffe en sjel, og likevel nå en landsby hvor man kan spise og sove relativt komfortabelt før en ny dag ute i naturen. Den eventyrlystne kan finne ukjente, folketomme områder med urørt flora og fauna, enten i dype raviner eller på høye fjelltopper.

Omalos: start sted for mange vandreturer. Inngangen til Samaria ravinen. Stedet hvor Chanias befolkning drar for å oppleve snø om vinteren. Anopolis Plataet: Et stort platå omringet av de hvite fjellene og det Lybiske havet. Hjertet av Kreta som aldri ble invadert av tyrkerne. Sterke tradisjoner og landsbyliv. Imbros ravinen: kortere enn Samaria ravinen. Kournas innsjøen: den eneste ferskvannsinnsjøen på Kreta. Minner mer om Norge enn om Hellas! Man kan bade i det klare vannet som forandrer farge avhengig av tidspunktet på dagen. Et meget populært sted for alle mennesker i alle aldre og funksjonalitet.

Vi anbefaler: Samariaravinen, Aradena ravinen, Lissos, Agia Irini ravinen, kystruten fra Sougia til Tripiti via Profiti Elias og Gingilos toppen (2080moh). Chania Mountain Club arrangerer utflukter hver uke som er åpne for alle interesserte.

Fjellklatring Tar man i betraktning hvor mye fjell det er på Kreta, så er det ikke mange steder man kan drive med fjellklatring. Grunnen er at fjellet er porøst, og derfor ikke særlig solid. Noen ruter finnes! Informer deg godt om disse før du drar.

Windsurfing
Selv om forholdene for vindsurfing På Kreta er nær perfekte, så finnes det få steder å leie brett. Det beste er derfor å ha sitt eget. I Paleaohora, på sørkysten, finnes det muligheter for a leie surfebrett for surfere.

Vannski Finnes på de største strendene.

Scuba dykking/snorkling

Det er ideelle forhold for dykking på Kreta fordi: -Synligheten er blant de beste I verden; om sommeren kan man se over 30 meter! - Vann temperaturen er 22-27 grader. - Det finnes stor variasjon av fisk og sjøplanter. - Få og svake strømmer I havet - Fjellbunnen gir stor variasjon av liv. Særlig vakkert er det på sørkysten. Flere dykkeklubber og organiserte turer og opplæring.

Hesteridning : Muligheter for ridning nær Chania.
Paragliding : Det finnes en paragliding klubb nær Iraklion.
Golf : Crete Golf Club. Ny 18 hulls golfbane ca 30 minutter fra Iraklion. Utleie av utstyr og undervisningsmuligheter.
Fisking : Fisk med mye smak, men vanskelig å fange! Hovedgrunnene til dette er rovfiske og miljøskader
Seiling : Chania Yacht Club tilbyr både seiling, vannski og dykkeskole for nybegynnere og de mest erfarne dykkere.    Terrengsykling : Det er populært å sykle på nordsiden av øyen fra landsby til landsby, og på de mange platåene. Det finnes også selskap som arrangerer utflukter på mountain bike.

Kano, pedalbater og jetski : Utleie på de fleste strender.
Tennis og ballsport : Ved det nasjonale stadion i sentrum av Chania finnes det tennisbaner, treningsrom, basket og volleyballbaner til disposisjon.
Ski :Ikke akkurat hva man forbinder med Kreta, men muligheten finnes vinterstid – enten i Lefka Ori eller i Mont Idi.
Dans : Det finnes danseskoler av alle typer.

Uteliv : Kretensere elsker å feire og det er alltid en fest å finne. Enten det handler om en helgen, et bryllup, eller en dåp, så er det en anledning til å drikke, spise og nyte livet. Kreta er kjent for det greske nattlivet, med bouzouki musikk og god atmosfære. Utestedene er mange og det finnes noe for enhver smak. Chania har også et rikt tilbud av cafeer og restauranter langs vannkanten, eller i de små idylliske gatene.

Tilbake til nyttig info